Nokian VPK:n hälytysosasto koostuu noin 20-25:stä miehistöosaston aktiivisimmista ja osaavimmista jäsenistä, jotka ovat suorittaneet vähintään pelastustoiminnan peruskurssin (aikaisemmin sammutustyökurssi), sekä ovat saaneet palokunnan päällikön hyväksynnän. Hälytysosastossa on myös 18-vuoden ikäraja. Miehistöosastoon voi liittyä 16 vuotta täyttänyt.

Jäsenistöä koulutetaan jatkuvasti muun muassa Pirkanmaan pelastuslaitoksen järjestämillä erilaisilla kursseilla.

Taitotasoa pidetään yllä viikottaisilla harjoituksilla. Vaadittavan taitotason ylläpitämiseksi, hälytysosaston jäseneltä vaaditaan vähintään 15 harjoituskertaa vuodessa. Hälytysosasto harjoittelee aina tiistai-iltaisin kello 18:00, poikkeuksena heinäkuu, jolloin vietetään kesätaukoa sekä juhlapyhät. Hälytysvalmius palokunnalla on kuitenkin ympärivuotinen. Hälytysosastossa toimiminen vaatii tietynlaista fyysistä kelpoisuutta, savusukeltajat testataan vuosittain kulloinkin voimassa olevan pelastuslaitoksen ohjeistuksen mukaan ja muut jäsenet palokunnan oman ohjeistuksen mukaan.

Hälytysosasto vastaa palokunnallemme tulevien hälytystehtävien suorittamisesta palokuntasopimuksen mukaisesti. Palokuntamme toiminta on vapaaehtoista, mutta yhdistystä sitoo pelastuslaitoksen kanssa tehty palokuntasopimus, josta johtaa taas termi sopimuspalokunta. Palokunnallamme ei siis ole asemapäivystystä, poikkeuksena tilanteet, joissa on erikseen määrätty asemapäivystys.

Päätöksen palokuntamme yksiköiden hälyttämisestä tekee pelastusviranomainen eli hätäkeskuslaitos tai Pirkanmaan pelastuslaitoksen viranhaltija ja hälyttämisen suorittaa päasiassa Porin hätäkeskus, nykyisen hätäkekusjärjestelmä (Erica) mahdollistaa myös hälytyksen tekemisen mista tahansa Suomen hätäkeskuksesta. Hälytyksen tapahtuessa hälytysosastomme jäsenet saavat puhelimiinsa tekstiviestin tai puheviestin ja Secapp sovelluksen kautta tulevan hälytyksen. Sopimuksen mukaisesti palokunnalla on 5 minuuttia aikaa saada auto (PI503) liikkeelle vahvuudella 0+2 henkilöä ja toinen auto (PI5012) 10 minuutissa vahvuudella 1+3 henkilöä.

Toiminta-alueemme on erittäin monipuolinen. Riskikohteita ovat muun muassa alueella kulkevat valtatiet 3, 11 ja 12, junarata (Pori-Tampere), teollisuuslaitokset (esimerkiksi rengas- sekä paperitehdas) ja varastot. Myös alueella olevat vesistöt työllistävät palokuntaa. Tehtävät sijoittuvat pääasiassa Nokialle ja Tampereen läntisiin osiin, mutta ajoittain tehtäviä on myös muissa ympäryskunnissa kuten Pirkkalassa, Ylöjärvellä, Hämeenkyrössä sekä Sastamalassa.

Palokuntamme hälytykset ovat monipuolisia ja käytännössä hoidamme kaikkia samoja tehtäviä kuin vakinainen palokunta. Suurin osa tehtävistämme on erityyppisiä rakennuspaloja sekä tieliikenneonnettomuuksia. Myös automaattiset paloilmoitinlaitteet, liikennevälinepalot, maastopalot, raideliikenneonnettomuudet, vahingontorjuntatehtävät, eläinten pelastustehtävät ja ihmisten pelastustehtävät ovat osa vuotuisia hälytyksiä. Ensivastesopimusta palokunnalla ei ole, joten ensivastehälytykset ovat erittäin harvinaisia.

Jos sinulla on kiinnostusta liittyä toimintaan mukaan, ota yhteyttä palokunnan päällikköön.

Palokunnan päällikkö:

Sami Einola
Puhelin: 041 701 0354
Sähköposti: sami.einola(at)nokianvpk.fi