Nokian VPK:n hälytysosasto koostuu noin 20:stä miehistöosaston aktiivisimmista ja osaavimmista jäsenistä, jotka ovat suorittaneet vähintään sammutustyökurssin, sekä ovat saaneet palokunnan päällikön hyväksynnän. Hälytysosastossa on myös 18-vuoden ikäraja. Miehistöosastoon voi liittyä 16 vuotta täyttänyt.

Jäsenistöä koulutetaan jatkuvasti muun muassa Pirkanmaan pelastuslaitoksen järjestämillä erilaisilla kursseilla. Kursseista ja niiden sisällöstä löytyy tarkemmin esimerkiksi SPEK:in sivuilta.

Taitotasoa pidetään yllä viikottaisilla harjoituksilla. Hälytysosasto harjoittelee aina tiistai-iltaisin kello 18:00, poikkeuksena heinäkuu, jolloin vietetään kesätaukoa sekä juhlapyhät. Hälytysvalmius palokunnalla on kuitenkin ympärivuotinen.

Hälytysosasto vastaa palokunnallemme tulevien hälytystehtävien suorittamisesta palokuntasopimuksen mukaisesti. Palokuntamme on vapaaehtoinen sopimuspalokunta. Palokunnallamme ei siis ole asemapäivystystä, poikkeuksena tilanteet, joissa on erikseen määrätty asemapäivystys.

Päätöksen palokuntamme yksiköiden hälyttämisestä tekee pelastusviranomainen ja hälyttämisen suorittaa Porin hätäkeskus. Hälytyksen tapahtuessa hälytysosastomme jäsenet saavat puhelimiinsa tekstiviestin sekä puheviestin. Sopimuksen mukaisesti palokunnalla on 5 minuuttia aikaa saada auto (PI503) liikkeelle vahvuudella 0+2 henkilöä ja toinen auto (PI5012) 10 minuuttissa vahvuudella 1+3 henkilöä.

Toiminta-alueemme on erittäin monipuolinen. Riskikohteita ovat muun muassa alueella kulkevat valtatiet 3, 11 ja 12, junarata (Pori-Tampere), teollisuuslaitokset (esimerkiksi rengas- sekä paperitehdas) ja varastot. Myös alueella olevat vesistöt työllistävät palokuntaa. Tehtävät sijoittuvat pääasiassa Nokialle ja Tampereen läntisiin osiin, mutta ajoittain tehtäviä on myös muissa ympäryskunnissa kuten Pirkkalassa, Ylöjärvellä, Hämeenkyrössä sekä Sastamalassa.

Palokuntamme hälytykset ovat monipuolisia ja käytännössä hoidamme kaikkia samoja tehtäviä kuin vakinainen palokunta. Suurin osa tehtävistämme on erityyppisiä rakennuspaloja sekä tieliikenneonnettomuuksia. Myös automaattiset paloilmoitinlaitteet, liikennevälinepalot, maastopalot, raideliikenneonnettomuudet, vahingontorjuntatehtävät, eläinten pelastustehtävät ja ihmisten pelastustehtävät ovat osa vuotuisia hälytyksiä. Ensivastesopimusta palokunnalla ei ole, joten ensivastehälytykset ovat erittäin harvinaisia.

Jos sinulla on kiinnostusta liittyä toimintaan mukaan, ota yhteyttä palokunnan päällikköön.

Palokunnan päällikkö:

Toni Kuittinen
Puhelin: 040 543 3743
Sähköposti: toni.kuittinen(at)nokianvpk.fi